Op 6 maart is het de Europese dag van de logopedie. Een ideale gelegenheid dus om onze logopedisten hier in huis in de kijker te zetten! Het team van logopedisten heeft samen meer dan  100 jaar ervaring in Ten Dries! “Onze reporter ter plaatse” trok naar het logoteam voor een woordje uitleg. 

Logopedie in Ten Dries?

“Het logoteam in huis bestaan uit een groep van 5 MFC logopedisten en 3 schoollogopedisten. Het actieterrein van het logoteam MFC bestaat uit (ondersteunde) communicatie , eet-en drinkbegeleiding, tandverzorging, ademhaling, articulatie, taalontwikkeling,… Wij werken meer individueel, elk kind krijgt een individueel traject. 

De schoollogo’s  zetten hun deskundigheid in om tijdens de klasactiviteiten de leerkracht te helpen, het leesproces te bevorderen en de taalontwikkeling te ondersteunen.

Beide teams overleggen regelmatig!” 

Hoe ziet een doorsnee dag eruit als logopedist in Ten Dries? 

*Er wordt een beetje gelachen* “Oei, een doorsnee dag hier bestaat eigenlijk niet, elke dag ziet er echt anders uit. Wel geven we elke ochtend en middag eet-en drinkbegeleiding. Daarnaast zijn we bezig met de individuele therapie of sluiten we aan bij een communicatie – of taalmoment in de klas. We hebben ook regelmatig overleg binnen-of buitenshuis.”

Wat vinden jullie het leukste aan jullie job? 

“De afwisseling en de nieuwe dingen we kunnen toepassen, want we zijn écht mee met de laatste spraaktechnologie die aangepast is aan de noden van de kinderen in Ten Dries.”

 “De betrokkenheid bij een kind is ook echt heel fijn. We starten bij élk kind echt een zoektocht naar hoe ze op de best mogelijke manier kunnen communiceren. Kunnen communiceren, op welke manier dan ook, is voor een kind zo ongelooflijk belangrijk. En als we dan zien dat dat echt werkt, is dat fantastisch. We zien de kinderen ook in tal van andere activiteiten, in de klas, leefgroep of tijdens de kine, waardoor we echt heel dicht bij de kinderen staan.” 

“Het is ook heel leuk dat we in een echt team mogen werken. Het is niet zoals in een zelfstandige praktijk dat elke logopedist naast elkaar werkt. We hebben een hecht logoteam en overleggen veel over een kind.”

Wat zijn jullie grootste uitdagingen? 

“De zoektocht naar communicatie en ondersteunde communicatie op maat!  

Daarom is het zo mooi om te zien dat als je al lange tijd een traject aflegt met een kind, dat het ook echt iets opbrengt.”

Willen jullie nog iets kwijt?

We zijn fier op ons team!

 

Bedankt!

Van links naar rechts: Chris, Katrien, Stephanie, Iris, Sofie, Mieke, Lynn, Evelien